
Æbletærten som mormor lavede den: Sådan får du den perfekte efterårssmag
Æbletærten er en af de helt stre klassikere i efterårsmånederne. Den er fyldt med den lækre smag af æbler, som kommer fra årets høst, og som er helt perfekte i efteråret. Derudover kan en smule kanel, eller måske vanilje, lige give den et ekstra pift, og så har man den perfekte tærte.
Æbletærten er en klassiker som mormor lavede, og det er en af de ting, som byder på nostalgi og hygge i særklasse. På en kold efterårsdag er det svært at slå den fantastiske smag af æbletærte, måske med en smule flødeskum eller endda is til.
Så let er den
Start med at blande mel, flormelis og salt i en skål. Tilsæt smørret og ælt det godt ind i dejen. Når dejen er ensartet, tilsættes de to æg, og det hele æltes grundigt sammen. Pak dejen ind og lad den hvile i køleskabet i en time.
Når dejen er kølet, tages den ud og rulles ud til en cirkel, der er lidt større end tærteformen. Placer dejen i formen, og sørg for, at siderne er dækket. Skær overskydende dej fra, og stil formen tilbage i køleskabet, mens ovnen forvarmes til 175 grader varmluft.
Forberedelse af fyldet
Til mazarinbunden piskes smør, marcipan og sukker sammen, indtil massen er ensartet. Tilsæt æggene ét ad gangen, og rør derefter hvedemelet i, indtil du har en jævn dej. Fordel mazarinmassen jævnt på den afkølede tærtebund.
Æbletopping og bagning
Skræl og vask æblerne, og skær dem i både. Fordel æblebådene pænt oven på mazarinbunden, så de dækker hele overfladen. Bland kanel og sukker, og drys det jævnt over æblerne. Sæt tærten i ovnen, og bag den i 20-25 minutter. Hold øje med, at dejen bliver sprød, og æblerne ikke brænder.
Når tærten er færdigbagt, tages den ud og køles let af, inden den serveres. Nyd den som den er, eller med en klat creme fraiche eller vaniljeis.

Æbletærte
Udstyr
- Skål
- Tærteform
Ingredienser
Tærtedejen
- 160 gram Hvedemel
- 70 gram Smør
- 1 stk Æg
- 45 gram Flormelis
- 1 knivspids Salt
Tærtefyldet
- 2 stk Æbler
- 200 gram Marcipan
- 2 stk Æg
- 60 gram Sukker
- 25 gram Hvedemel
- 60 gram Smør
- 0,5 tsk Stødt kanel
Sådan gør du
- Start med at blande mel med flormelis og salt i en skål. Ælt smør i dejen også.
- Tilsæt nu to æg til dejen og ælt det godt sammen.
- Stil herefter dejen i køleskabet i en time.
- Efter en time tager du tærtedejen ud og ruller den ud som en cirkel, som lige er nogle centimeter større end den tærteform, du vil bruge.
- Læg den op i tærteformen, og sørg for at tærtens sider passer. Skær evt. overskydende dej fra, og sitl den tilbage på køl.
- Forvarm ovnen på varmluft til 175 grader.
- Til fyldet skal smør, marcipan og sukker piskes godt sammen til en ensartet masse.
- Derefter piskes æggene i, og derefter røres det hele godt sammen med hvedemelet.
- Når denne dej er ensartet, så lægges den på tærtebunden, så den danner en lækker mazarinbund.
- Forbered nu æblerne ved at vaske og skrælle dem; herefter skæres det i både, som lægges ud op mazarinbunden, hvor det hele skal dækkes.
- Lav nu en blanding af kanel og sukker, som du drysser ud på æblerne.
- Sæt tærten i ovnen, og lad den bage i ca. 20 – 25 minutter. Du kan opleve lidt variation i tiden ud fra ovnen, og derfor er det en god ide at holde øje med den til sidst; dejen skal være sprød og færdigbagt, men æblerne må ikke blive brændte.
- Tærten er nu klar til servering.