Gryder til induktion

Filtrer

Farve

Mærke

Induktionsgryder er for mange en moderne og praktisk gryde til madlavningen, som bygger på den lidt nyere induktionsteknologi. Induktionsgryden byder på de samme fordele, du kender fra normale gryder, men de har også lidt ekstra at byde på, og derfor er den blevet et hit blandt mange danskere.

Hvad er en induktionsgryde?

En induktionsgryde er ganske enkelt bare en gryde, som er lavet til et induktionskomfur. Det skal være en særlig gryde for at dette virker, da induktion ikke virker ved brug af varme, som normalt, men i stedet ved hjælp af særlige magnetfelter, som gryden skal være designet til at blive påvirket af.

Disse magnetfelter generer en form for strøm i gryden, som varmer den op, hvorefter den fungerer som enhver anden almindelig gryde.

Der er tre primære fordele ved induktionsgryden:

  • Det er en ekstremt energieffektiv opvarmning
  • Det går meget hurtigere end med almindelige kogeplader
  • Derudover giver induktionsgryder også mere sikkerhed i køkkenet.

Det sidste punkt kan være afgørende for mange, særlig med børn i køkkenet. Der varmes nemlig ikke op som normalt, og det minimerer risikoen for, at det skulle gå ild i noget eller at man brænder sig – og så slukker induktionskomfuret typisk, så snart du fjerner din induktionsgryde. Bemærk dog, at gryden med maden stadig bliver varm at røre ved.

Hastigheden og effektiviteten ved induktionsgryder er noget, der hurtigt kommer til at imponere. De varmer op meget hurtigere, men du får også lettere end nogensinde ved at skifte temperaturer. For de reagerer nemlig lige så hurtigt på justeringer i temperaturen, og det kan give dig meget ekstra kontrol i madlavningen.

Kan man bruge induktionsgryder på normale komfurer?

De fleste induktionsgryder fungerer helt perfekt på almindelige komfurer også, hvor de kan blive varmet op som enhver anden gryde. Det har ikke nogen negativ effekt på din induktionsgryde. Det er gældende for næsten alle induktionsgryder, men du kan altid for en sikkerheds skyld tjekke, om din nye induktionsgryde er designet til almindelig varme, inden du bruger den.

Det fungerer dog ikke den anden vej – en almindelig gryde kan generelt ikke bruges på et induktionskomfur; her er du nødt til at have en induktionsgryde, som kan opfange de svingende magnetfelter.

Induktionsgryder i forskellige materialer

Måske frygter du lidt, at induktionsgryder er lidt kedelige i deres design, hvis de alle skal være lavet af et særligt materiale, for at virker – men det er langt fra tilfældet.

Induktionsgryder kommer nemlig i mange forskellige materialer, farver og designs, præcis som du ville forvente fra deres induktionsfrie versioner. Det skyldes, at mange af de almindelige materialer faktisk er magnetiske, såsom kobber og støbejern, og derfor fungerer med induktion – og andre, såsom aluminium, bare har jern blandet ind i bunden af gryden for at sikre, at induktionen virker.

Derfor kan du uden problemer finde induktionsgryder i de materialer, du normalt kigger efter. Du kan derfor holde dig til en stil eller et design, som passer perfekt ind med de andre ting i dit køkken, så du kan få et samlet tema derhjemme.

Hvad skal man kigge efter, når man skal vælge en induktionsgryde?

At finde den helt rette induktionsgryde til køkkenet handler på mange måder om det samme, som ved almindelige gryder:

  • Størrelsen
  • Materialerne
  • Designet

Disse tre punkter vil typisk være dem, som spiller mest ind, når du skal vælge den perfekte induktionsgryde. Derfor anbefaler vi, at du tager disse ting med, når du skal vælge en induktionsgryde, og at du lige overvejer hvilke ønsker, du har.

Størrelsen

Størrelsen på din induktionsgryde er i bund og grund det, der vil afgøre hvor store portioner mad, du kan lave. Her handler det om at vurdere, hvor mange man typisk har brug for at lave mad til, og hvor store portioner, man ønsker – er du f.eks. typen, der godt kan lide at lave lidt ekstra, så der er rester til i morgen også?

  • Lille induktionsgryde: Vi plejer at sige, at en lille gryde er alt under 2,5 liter; de er perfekte til mindre familier eller til når man bare skal koge en lille portion.
  • Almindelig induktionsgryde: Her finder du alt fra de ca. 2,5 liter og hele vejen op til 7 liter. De er beregnet til den almindelig dagligdagsmadlavning.
  • Store induktionsgryder: Vi vil mene, at disse starter omkring 7 liter. De er særligt egnet til de store familier, eller når du skal lave mad til en gruppe gæster.

Der kan selvfølgelig være behov for gryder i enhver størrelse uanset hvem man er – og derfor kan det også være en god ide at have mere end én induktionsgryde.

Induktionsgrydens materiale

Materialet på induktionsgryden spiller også ind, og der kan være nogle materialer, som bare er helt perfekte til den måde, du laver mad på. Induktionsgryder kan fås i mange af de almindelige materialer til gryder og pander, og de har alle nogle gode fordele:

  • Rustfrit stål induktionsgryde: For mange er rustfrit stål det mest almindelige materiale i køkkenet – og det er nok også det mest almindelige for induktionsgryder. Det er robust og pænt, og passer ind alle steder.
  • Støbejerns induktionsgryde: Støbejern til induktion fungerer godt. Varmen bliver spredt perfekt ud i hele induktionsgryden – og selvom støbejern kan være langsomt at opvarme, så går det hurtigere med induktion.
  • Kobber induktionsgryde: Kobber er kendt for at holde en god, jævn varme over hele gryden, og det er også gældende for induktionsgryder i kobber.

Designet

Designet på gryden er naturligvis også vigtigt – for det hele skal jo gerne passe sammen. Selvom det måske ikke direkte påvirker madlavningen, så giver det stadig enormt meget, at tingene i køkkenet ser godt ud, og at der er et tema, en sammenhæng eller en stil, som bare fungerer.

Derfor bør du også altid have design og stil med i tankerne, når du skal vælge den perfekte induktionsgryde, så du får noget, der lige tager køkkenet til det næste æstetiske niveau.