7 fyldte pastatyper
De fleste elsker pasta og de smagfulde retter, de er en del af. Der findes mange forskellige pastatyper, som bruges i mange forskellige retter rundt omkring i de danske køkkener, og du kender sikkert allerede rigtig mange af dem.
Men kender du også til alle de lækre fyldte pastatyper, som du har mulighed for at lave derhjemme? Fyldt pasta er en helt anden verden end den klassiske pasta, og det kan være det helt rette at udforske for dig, der elsker pasta, og som gerne vil prøve noget nyt med en lækker fyldt pastaret.
Med en pastamaskine og lidt viden om, hvordan du skal bruge den, har du mulighed for at lave lækker pasta, så du eksempelvis kan få en fantastisk fyldt pasta med flødesovs til aftensmad. Men hvor skal du starte? Herunder får du en introduktion til de 7 mest populære typer af fyldt pasta og deres navne.
Tortellini
Den nok mest kende form for fyldt pasta er tortellini. Sådan er det hvert fald herhjemme, hvor de fleste kender til den fyldt pasta, der ikke fylder meget mere end en marmorkugle, og som er foldet, så den har et lille hul i midten. Tortellini er små dumplings, som kan fyldes med lidt af hvert, og som kan bruges i et væld af forskellige retter med tortellini på samme måde, som du bruger helt normal pasta uden fyld.
Ravioli
Ravioli er en anden klassiker, som du helt sikkert allerede kender eller har hørt navnet på. Ravioli er kendetegnet ved sin klassiske form, der enten er firkantet eller rund afhængigt af, hvor i Italien den kommer fra. Ravioli kan fyldes med både grøntsager eller kød, og den kan spises på egen hånd med en simpel sauce, eller den kan blandes i andre pastaretter med eksempelvis svampe og spinat. Ravioli med ricotta og spinat er også en ægte klassiker, som du helt sikkert skal prøve, hvis du elsker ravioli.
Cappellacci
Cappellacci er en mindre kendt fyldt pasta, som ikke desto mindre fortjener lidt opmærksomhed. Cappellacci kommer fra den italienske by Ferrara, hvor pastaen har taget form efter de stråhatte, som byens indbyggere traditionelt har båret under arbejde i markerne. Cappellacci bliver traditionelt fyldt med græskar eller butternut squash, og den serveres typisk med en let sauce på smør eller en smagfuld ragu. Cappellacci bliver eksporteret til hele verden, og du kan derfor også købe dem i Danmark.
Pansotti
Pansotti er en anden populær fyldt pastatype, som du bør stifte bekendtskab med. Pansotti fyldes med ost, hvorefter den lukkes til en triangulær form med enten glatte eller ru kanter. Den ostefyldte pasta er i sandhed himmelsk, og hvis du laver den selv eller køber god kvalitet, kan den sagtens spises på egen hånd med en let sauce. En klassiker er også pansotti med valnødder og forskellige grønne urter, der sættes sammen med en lækker sauce.
Agnolotti
Hvis du gerne vil lave pasta med fyld på egen hånd, kan Agnolotti være det rette valg. Agnolotti er nemlig nemmere at lave for nybegyndere end mange andre typer af fyld pasta, da du bare skal fylde og presse små stykker pasta sammen over dit fyld for at få Agnolotti. Agnolotti kan fyldes med mange forskellige ting, men en klassiker er Agnolotti med ricotta og spinat. De færdige Agnolotti kan spises, som de er, eller de kan vendes i olivenolie eller smør med urter.
Cannelloni
Cannelloni er en fyldt pastatype, der skiller sig lidt ud fra de andre typer på listen. Cannelloni skal nemlig ikke lukkes helt, da der her er tale om lange rør i pasta, der fyldes med eksempelvis kød. Cannelloni er derfor en god mulighed for dig, der gerne vil lave italiensk mad med hakket oksekød. Cannelloni kan nemt laves derhjemme, da du bare skal skære frisklavet pasta ud i små firkanter, som herefter rulles omkring dit fyld.
Fagottini
Fagottini har form som små tasker, der kommer af måden, pastaen lukkes på. Her bliver cirkler af frisk pasta samlet i toppen ved at presse enderne sammen, så pastaen får form som en lukket pose. Fagottini betyder da også ’små poser’ på italiensk, og det er en klassisk fyldt pasta, som traditionel fyldt med grøntsager som eksempelvis dampede gulerødder, men de kan også fyldes med ost eller andre ingredienser som kød eller andre grøntsager.