Pastatyper – Sådan kender du forskel på dem
Pasta er en velkendt klassiker i alle danske køkkener. Her danner pasta grobund for et væld af gode oplevelser om middagsbordet med ovnretter som eksempelvis lasagne, mens diverse pastaretter som eksempelvis bolognese eller en god pasta carbonára opskrift også er klassikere i rigtig mange danske hjem.
Men pasta jo ikke bare pasta, for det mundrette navn dækker over et væld af forskellige pastatyper. Du kender spaghetti og lasagneplader, men hvad med alle de andre pastatyper? Dem får du mulighed for at stifte bekendtskab med lige her.
Spaghetti
Spaghetti er den helt store klassiker, som kendetegnes ved sin lange cylinderform. Spaghetti er typisk lavet på durumhvede, som blandes med andre simple ingredienser for at lave de 25-30 cm lange strimler. Spaghetti er en del af rigtig mange forskellige pastaretter, og du har derfor altid gode muligheder for at prøve noget nyt, hvis du elsker spaghetti.
Lasagne
Lasagne er en favorit blandt rigtig mange danskere, og derfor kender de fleste også til den klassiske lasagneplade. Lasagnepladen er lavet på æg og durummel, som samles og presses ud til tynde plader. Lasagneplader er nemme at lave, hvis du har din egen pastamaskine, hvilket kan være en god mulighed, hvis du gerne vil have en helt særlig smagsoplevelse, næste gang du laver lasagne.
Fettuccine
Nu skal du have gang det italienske, for fettuccine er lidt sværere at udtale for de fleste. Men det må ikke afskrække dig, for fettuccine er en velsmagende og brugbar pastatype, som laves med æg, durummel, salt og vand. Den simple opskrift blandes sammen og skæres i strimer på omkring 1 cm i bredden og 20-30 cm i længden. Fettuccine kan bruges til rigtig mange forskellige retter, hvor du normalt ville bruge spaghetti, men hvor du gerne vil have lidt mere struktur og smag end sædvaneligt.
Pappardelle
Pappardelle er endnu en italiener, som kan være svær at udtale. Pappardelle minder da også lidt om fettuccine, da pappardelle også er en båndpasta. Pappardelle adskiller sig dog fra fettuccine ved at være lidt bredere – nemlig 2-3 cm. Også pappardelle er fantastisk i mange forskellige pastaretter, mens du også sagtens kan bruge den med en klassisk kødsovs, hvis du gerne vil give lidt mere kant til den klassiske menu.
Tortellini
Med tortellini bevæger vi os over i en helt anden type af pasta. Tortellini er nemlig en pastatype med fyld, som typisk har en lille ringform. Tortellini har en meget karakteristisk form, og den adskiller sig fra andre typer af fyldt pasta med sin lille størrelse. Tortellini har traditionelt været spist i en suppe, men den kan også bruges i et hav af andre smagfulde retter med og uden suppe.
Ravioli
Ravioli er endnu en populær type af fyldt pasta, som har form som små dejkuverter. Fyldet i ravioli er typisk kød eller ost, men der findes også mange varianter med grøntsager. Ravioli kan spises for sig selv uden for meget tilbehør, hvis du vælger en god kvalitet med godt fyld. Du kan også gøre det helt lidt mere interessant ved at tilsætte en simpel sauce som eksempelvis en tomatsovs eller lignende.
Fuldkornspasta
Fuldkornspasta udmærker sig ved at være lavet af 100 % fuldkornshvedemel. Det er ingen af de andre pastatyper traditionelt lavet med. Fuldkornspasta er meget fiberholdigt, og den er et godt alternativ, hvis du gerne vil vælge en lidt sundere pasta end den traditionelle slags. Fuldkornspasta kommer i mange forskellige udgaver som eksempelvis fettuccine, og den kan bruges i alle de pastaretter, du kender.
Vegetar pasta med grøntsager
Pasta med grøntsager er en type af frisk pasta, som indeholder grøntsager. Grøntsagerne er hakket og inkorporeret i pastadejen, og du kan få pasta med helt op til 40 % grøntsager. Det siger sig selv, at denne type af pasta er et sundt valg, hvorfor den vil være et godt valg for dig, der forsøger at få lidt mere grønt ned i dine daglige måltider.