Den ultimative opskrift på gravad laks – sådan får du perfekt smag hver gang!
Gravad laks er en fast klassiker, når der er jule- eller påskefrokost. Den byder på en fantastisk smag, og så kan den bruges på brød eller som en forret. Men hvordan lavet man en god gravad laks? Og hvor sund er den reelt set?
Opskrift på gravad laks
Hvilke ingredienser skal vi bruge?
- Lakseside
- Sukker
- Tørret dild
- Salt
- Peber
Start med at lægge laksesiden på et skærebræt, og brug en skarp kniv til at rense den og fjerne fedtet.
Find derefter en skål og kom sukker, dild, salt og peber deri, og sørg for at blande det grundigt.
Læg laksen i et fad med skindsiden nedad. Herefter dækker du laksen med dildblandingen.
Dæk laksen til med husholdningsfilm og stil den i køleskabet.
Lad laksen stå i 48 timer timer, hvorefter den er klar til servering.
Er gravad laks sundt?
Ja, laks er faktisk rigtig sundt at spise. Det er fyld med omega-3 fedtsyrer, som er godt for hjertet og blodtrykket. De er også gode for hjernen, og reducerer risikoen for nogle sygdomme.
Derudover indeholder det en masse vitaminer, såsom D-vitaminer, B12 og B6, såvel som en masse protein.
Hvordan serveres gravad laks?
Gravad laks serveres ofte med brød, hvor det kan spises både med lyst og mørkt brød. Det er særligt anvendt til påske- og julefrokoster, som en del af et godt fiskebord.
Du kan også servere gravad laks som forret til en lækker middag, hvor den er absolut fremragende.
Typisk serveres laks med dild, men med en marinade som denne, er det ikke helt så vigtigt.
Kan man fryse gravad laks i skiver?
Ja, det kan du sagtens. Laksen kan sagtens holde til at blive frosset ned – det er dog vigtigt, at du først fryser den efter den har marineret i de 48 timer, ellers går en del af processen tabt, og du vil miste noget af den gode smag.