Hvad består en julefrokost menu af?

Hvad består en julefrokost menu af?

Hvad er en god julefrokost menu? Julefrokosterne er jo et af årets helt store højdepunkter for mange, og det er der god grund til. Det er de tider, hvor man skruer helt op for hyggen og det gode humør, og man kan virkelig slå sig løs med vennerne, familien eller kollegerne.

Et af de største elementer ved julefrokosten er selvfølgelig menuen – både i form af mad og drikke. For selvom man jo selv kan bestemme, hvad man vil servere, så er der selvfølgelig nogle retter, som hører til, og som går igen år efter år.

Dem ser vi på her, så du kan lave den helt rette mad til julefrokosten.

Vi starter med fisken

Et godt fiskebord er en vigtig del af julefrokost maden. Det er som regel der, menuen starter, og det er vigtigt at der er et godt udvalg – men den helt store hovedperson i fiskemenuen er selvfølgelig silden.

Sild udgør nemlig et af de vigtigste elementer i maden til julefrokosten, og det er ofte sild (og snaps), som nævnes, når man snakker om traditionerne til julefrokosten.

Sild kan forberedes på mange måder, med alt fra krydder- eller karrysild til sildelagkager eller lignende. Det er typisk en god ide at servere forskellige slags sild, så der er noget for enhver smag, men også for at give lidt variation. Vi kan i særdeleshed anbefale dig at prøve vores lækre hvidløgssild eller stegte sild, som giver godt med smag, og som helt klart bliver favoritter.

Til silden hører naturligvis en god karrysalat.

Det er dog ikke alle, som er vilde med sild, og derfor kan det være en god ide at have andre slags fisk også, så der er noget for alle. Laks, makrel eller en hjemmelavet tunmousse er typisk nogle af de populære valg her, men fiskefileter er også et sikkert hit blandt både børn og voksne.

LÆS OGSÅ  Har du styr på dine græskar? Hokkaido eller butternut – find ud af hvilket græskar der er bedst til dine madretter!

Sammen med fisken kan man også servere andre kolde retter. Det kan f.eks. være kogte æg, en hønsesalat eller lignende.

De varme retter

Efter fisken bevæger man sig over i julefrokost menuens lune og varme retter. Der er naturligvis igen en masse retter, som går igen – men der er typisk lidt mere variation i, hvad man foretrækker.

For mange starter de lune retter dog med tarteletter. En god, dansk klassiker, som er perfekte til begivenheder som julefrokosten, og det er uden tvivl manges helt store favorit.

Det er meget normalt, at man serverer et par tarteletter efter fisken, men inden man bevæger sig videre til den egentlige ”hovedret”, og det vil ofte være noget, som lige hæver humøret lidt ekstra.

Hovedretten

På et tidspunkt når man det, man typisk vil kalde en hovedret, og her er der som sagt ret stor variation i, hvad man foretrækker til en klassisk julefrokost menu. Nogle af de helt store klassikere er:

  • Flæske- eller ribbensteg
  • Frikadeller
  • Julemedister
  • Juleskinke

Der er selvfølgelig ingen der siger, at man skal vælge en af disse fire, det er blot dem, man oftest ser på menuen til julefrokosten. Der er heller ingen der siger, at man skal nøjes med en – du kan sagtens servere flere forskellige ting til julefrokosten, så det bliver endnu mere lækkert.

Flæskestegen er selvfølgelig en vigtig del af den traditionelle julemenu, og derfor er den også for mange et fast element til julefrokosten. Og med en lille smule krydderier kan du sagtens forvandle en god medisterpølse til en mere julepræget udgave – ligesom det også er gældende for skinken.

LÆS OGSÅ  Forskellen på indbygningsovn og fritstående ovn

Frikadeller servers typisk bare som man kender dem; det er en traditionel dansk ret, og derfor har den også vundet sin plads som en del af den traditionelle julefrokost menu. Derudover er de nemme at lave i en større portion, og serveringen er ret ligetil. Det gør frikadellerne til et perfekt match til begivenheder som julefrokosten.

Til de lune retter serverer man ofte en varm leverpostej. Leverpostejen bliver nemlig kun bedre af at blive varmet, og med nogle stegte champignoner og lidt bacon bliver det absolut fantastisk. Et stykke rug- eller franskbrød med leverpostejen er noget, alle lige skal have – og serverer du den med hjemmelavet franskbrød, så bliver det helt klart noget, folk husker.

Desserten

Desserten er faktisk noget af det, som typisk er mest åbent; her er der ikke helt så mange traditioner forbundet, og derfor har du bedre mulighed for at vælge det, du har mest lyst til.

Dog er der én ret, som typisk forbindes med julefrokost dessert – og det er selvfølgelig julens store dessert-klassiker: Risalamande.

En god risalamande kan være den perfekte afslutning på en god julefrokost menu, og det er noget, som helt klart passer ind i juletemaet og sæsonen. Vælger du denne, så vil mange helt klart mene, at du har gjort det rette.

Der er dog også andre gode klassikere. Mange er vilde med et godt ostebord som desserten, og det kan være ekstra lækkert, når der f.eks. serveres alkohol, som jo typisk er en central del af mange julefrokoster. Ost er dog ikke noget for alle, og derfor kan det være en god ide at supplere med andre muligheder også, såsom en hjemmelavet islagkage.

LÆS OGSÅ  5 tips til en sund livsstil
Julefrokost - Øl og snaps

Drikkevarer

Når det kommer til drikkevarer til en julefrokost menu, så er der også nogle særlige traditioner, man skal overholde.

Og den vigtigste tradition her er selvfølge snapsen!

Der hører nemlig snaps til en julefrokost, hvor den særligt forbindes med silden, men den er typisk med hele vejen gennem dagen eller aftenen. Det er igen en god ide at skabe lidt variation, og med det udvalg der findes på snapsemarkedet, så er det intet problem.

Andre drikkevarer

Selvom vi er glade for lækre drinks her på Gastropia, så må vi nok erkende, at de ofte ikke hører til en traditionel julefrokost. Her består drinkmenuen nemlig at det mere traditionelle valg – nemlig øl. Og særlig juleøl, er selvfølgelig det perfekte valg.

Juleøl er et sikkert hit til julefrokosten, og de byder netop på en smag, som folk forbinder med festlighederne. Det kan dog stadig være en god ide at have almindelige øl også, som folk kan nyde, hvis de er mere til den smag.

Der bør selvfølgelig også være noget for dem, som ikke drikker alkohol. Husk godt med alternativer som sodavand og vand, men måske også andre alternativer som alkoholfri øl eller cider, til dem som gerne vil være med, men bare ikke kan lide smagen af øl.

Er du i tvivl om menuen til juleaften også? Så tjek vores guide til julemenuen her.

Relaterede indlæg

Ægte dansk julemad – hvad skal der på julemenuen?

Ægte dansk julemad – hvad skal der på julemenuen?

Efterårsstemning i ovnen: Lav denne fantastiske æblegratin med et strejf af citron

Efterårsstemning i ovnen: Lav denne fantastiske æblegratin med et strejf af citron

Har du styr på dine græskar? Hokkaido eller butternut – find ud af hvilket græskar der er bedst til dine madretter!

Har du styr på dine græskar? Hokkaido eller butternut – find ud af hvilket græskar der er bedst til dine madretter!

Airfryer advarsel: Vær særlig opmærksom, når du tilbereder disse fødevarer!

Airfryer advarsel: Vær særlig opmærksom, når du tilbereder disse fødevarer!

Seneste indlæg