Æblegele
Æblegele
Udstyr
- Gryde
- Æbleskræller
- Kniv
- Skærebræt
- Si
Ingredienser
- 1000 gram Æble
- 350 gram Sukker
- 4 dl Vand
- 2 tsk Vaniljesukker
Sådan gør du
- Start med at forberede æblerne ved at skrælle dem og fjerne kernehusene.
- Find en gryde frem og kom æblerne i sammen med vandet. Bring det i let kog.
- Lad æblerne simre i 25 - 30 minutter. Æblerne skal blive bløde.
- Når æblerne er godt bløde, så bør du mose dem med en ske, hvorefter du hælder det hele gennem en fin si.
- Saften hældes nu tilbage i gryden, hvor der også kommes sækker og vaniljesukker i.
- Æblesaften skal nu småsimre i 10 - 15 minutter mere.
- Efter tiden er gået kan du tage en skefuld fra og se om det stivner, når det køler ned. Hvis det er tilfælder, så tages gryden med gele af varmen.
- Din æblegele er nu klar til at blive hældt på glas. Husk at vente med at sætte låget på til geleen er kølet ned.
Vores opskrift på æblegele
Æblegele er en oplagt måde at få brugt sensommeren og efterårets store æblehøst. En god æblegele kan nemlig gøre ethvert morgenbord en tand bedre; i de kolde vintermåneder kan den lækre, frugtige smag give lidt mere til humøret og skabe en lidt sommerlig følelse.
Æblegele er oftest brugt som tilbehør til brød, hvor det let kan smøres ud på, eller måske nydes på en skive ost. Men det kan også bruges som tilbehør til en lækker kage, hvor det giver et sødt og friskt element til smagen.
Du kan også bruge æblegeleen sammen med nogle lækre æbleskiver (se vores opskrift her), eller måske på en omgang pandekager eller et stykke kage? Der er mange gode muligheder!
Vores æblegele opskrift benytter sig af vaniljesukker for at give lidt ekstra til smagen. Vanilje og æble er nemlig en fremragende smagskombination, hvor de to komplementerer hinanden perfekt. En æblegele med vanilje får nemlig en lidt mere frisk smag, som gør den lidt mere spændende, og virkelig sætter æblets smag i fokus.
Du kan reelt set godt lave den med andre krydderier, såsom kanel, men smagen vil blive lidt sødere og miste lidt af den friskhed, som vanilje bringer til æblegeleen. Ønsker du i stedet en lidt mindre gele-agtig konsistens, så kan vores opskrift på æblemarmelade være lige noget for dig.
Kan man lave æblegele af umodne æbler?
Det kan du reelt set godt, men det bliver lidt mere omstændigt.
Æbler indeholder et stof, som hedder pektin, der hjælper med at få geleen til at stivne. Der er markant mere pektin i æbler som er modnet, og derfor kan det være svært at få en gele af umodne æbler til at stivne.
Du bliver derfor nødt til at lave din æblegele med melatin, som hjælper det med at stivne. Du får dog stadig en æblegele, som smager fremragende. Smagen vil typisk være lidt mere frisk i det, og det kan være en fordel, hvis det er det, man foretrækker.