Chili con carne
Chili con carne
Ingredienser
- 500 gram Hakket oksekød
- 400 gram Hakkede tomater på dåse
- 70 gram Tomatpure
- 3 stk Gulerod
- 1 stk Rød peberfrugt
- 2 stk Løg
- 3 fed Hvidløg
- 3 stk Bladselleri
- 400 gram Kidneybønner på dåse
- 20 gram Mørk chokolade
- 1 stk Frisk chili
- 1 tsk Tørret timian
- 1 tsk Tørret oregano
- 1 knivspids Stødt kanel
- 1 tsk Stødt spidskommen
- 2 tsk Paprika
- 3 stk Laurbærblade
- 2 dl Vand
- 1 stk Oksebouillonterning
Sådan gør du
- Start med at forberede og rense grøntsagerne. Skræl også gulerødderne.
- Skær nu grøntsagerne i små tern. Det vil sige gulerødder, løg, bladselleri, chili og peberfrugt.
- Pres eller hak hvidløget helt fint.
- Du kan med fordel blande alle dine krydderier i en lille skål. Bemærk, at laurbærbladene ikke skal skæres ud.
- Varm en gryde op med enten smør eller olie i.
- Når gryden er varm, så tilføjer du de hakkede grøntsagstern, som du lader svitse indtil de begynder at blive bløde - det tager typisk ca. 5 minutter.
- Herefter tilføjer du det hakkede oksekød til grøntsagerne og lader det hele blive svitset og brunet sammen.
- Tilføj krydderiblandingen og lad det blive svitset.
- Bland bouillonterning og vand op, og tilføj det til retten sammen med de hakkede tomater og tomatpure.
- Lad retten simre ved svag varme. Den skal som minimum simre i 30 - 60 minutter, men den bliver kun bedre af at stå i længere tid - vi anbefaler, at du lader den stå i godt 3 timer, for at opnå den fulde smag.
- Rør rundt i retten i ny og næ, så den ikke brænder på.
- Forbered kidneybønnerne ved at dræne dem for vand og skylde dem i koldt vand. Her kan det være en god ide at bruge en si.
- Når du har drænet bønnerne, og retten har simret i den ønskede mængde tid, så tilføjer du kidneybønner og chokolade til retten.
- Rør rundt i retten og lad chokoladen smelte helt. Smag gerne til med salt og peber undervejs.
- Server retten med dit foretrukne tilbehør. Det klassiske valg er ris og tortillachips, ligesom mange også foretrækker en klat creme fraiche.
Opskrift på chili con carne
Chili con carne er en af de retter, som har utroligt meget at byde på, og som derfor har gjort sit indtag over hele verden. Den byder på en dyb og lækker smag, som har lidt bid, men uden at være stærk – den giver dog en fantastisk indre varme på selv de koldeste vinterdage, og det er blot en af de mange årsager til, at vi elsker den.
Den mexicanske gryderet er også meget populær, fordi den jo reelt set er let at lave, og man selv kan bestemme hvor længe, den skal tilberedes; på en fridag kan man sagtens dedikere tiden til at lade den simre i adskillige timer, men den kan også snildt laves på kortere tid, når man kommer hjem fra arbejde.
Chokolade i maden?
Der vil nok være nogen, som studser lidt over, at der skal chokolade i – men det er faktisk ganske normalt. Chokoladen giver nemlig en ekstra dybde i smagen, og den er med til at fremhæve de forskellige krydderier, som bruges i chili con carne.
Du skal heller ikke tro, at det som sådan er usundt. Det er en forholdsvis lille mængde, og det skal netop være en mørk chokolade, som ligger i den mindre usunde ende.
Ønsker du ikke at have chokolade i maden, så kan du godt springe den over som ingrediens; retten laves på helt samme måde, og den vil stadig smage lækkert – men der vil måske lige mangle den sidste detalje i smagen.
Hvad skal man have til?
Reelt set, så er det jo helt op til dig at vælge, hvad du ønsker til din chili con carne. Det klassiske valg er ris, som er med til at lægge en god bund, og som på bedste vis kan suge gryderettens smag til dig, men du kan sagtens spise den med alt andet, lige fra kartofler til pasta, hvis du ønsker.
Mange foretrækker også at toppe serveringen med creme fraiche, som giver et helt særligt friskt pust til retten, og det kan være med til at skabe den perfekte balance i smagen.
Uanset hvad du vælger at spise til din chili con carne, så er vi sikre på, at du vil elske denne opskrift – og du kan med fordel lave en ekstra stor portion, da du sagtens kan fryse den ned til en anden dag også. Den er god at have i fryseren til de dage, hvor du ikke lige orker at lave aftensmad fra bunden!