Okseculotte
Okseculotte
Ingredienser
- 1 kilo Okseculotte
- Salt og peber
- 3 fed Hvidløg
Sådan gør du
- Hvis du har mulighed for det, så tag gerne okseculotten ud i god tid; gerne en time før du går i gang med madlavningen.
- Start med at forvarme ovnen; den skal stå på varmluft og 225 grader.
- Pres hvidløgene med en hvidløgspresser.
- Forbered kødet til madlavningen. Det har typisk nogle sener på undersiden, som du skal skære væk; brug en skarp kniv for at gøre det lettere for dig selv. Sørg også for at kødet er duppet tørt.
- Sørg også for at skære fedtet ud i tern eller ruder. Vigtigt: Du må ikke skære helt ned til kødet, da det kan påvirke tilberedningen af kødet.
- Masser derefter en kombination af salt, peber og de pressede hvidløg ned i de ridser, du har lavet i fedtkanten, så det kan trænge godt ind.
- Sæt nu okseculotten i ovnen på en rist og lad den varme i 10 minutter. Sørg for at have en bradepande under risten, til at fange det fedt, som drypper fra.
- Efter 10 minutter skal du skrue ned for ovnens temperatur til 160 grader.
- Lad okseculotten stege videre i melem 20 og 30 minutter; det afhænger af, hvordan du ønsker den tilberedt, og det er en god ide at bruge et termometer. For en god rosastegning, så skal du sigte efter ca. 56 - 58 grader.
- Når okseculotten har den ønskede temperatur, så tager du den ud og pakker den ind i staniol.
- Lad okseculotten hvile i 10 minutter.
- Okseculotten er nu klar til at blive skåret ud og serveret med dit foretrukne tilbehør.
Vores opskrift på okseculotte
Okseculotten er en populær steg af oksekød, som giver noget lækkert, mørt kød, og anses for at være noget af det bedste kød fra koen. Netop den ekstra møre tekstur er det, som adskiller okseculotten fra nogle af de andre udskæringer, såsom oksecuvetten, og det er helt klart en fordel.
En okseculotte er et godt valg, når man gerne vil have noget lækkert kød; måske til en ekstra lækker aftensmad, men den er også perfekt, når der kommer gæster på besøg. Du kan nemlig snildt tilberede en steg af en god størrelse, så der vil være kød nok til alle, og det er faktisk ret ligetil at ramme den perfekte stegning.
Som med andre stege og lignende udskæringer har du god mulighed for selv at bestemme, hvordan den skal tilberedes; men med okseculotten får du lidt mere frihed, fordi kødet er ekstra mørt, og det kan være en fordel, hvis man skal indgå et kompromis med familiens andre medlemmer.
Vores opskrift tager udgangspunkt i en stegning, hvor kødet bliver let rosa. Det beholder den lækre tekstur og saftighed, men bliver alligevel stegt nok til, at alle kan være med. Vi holder opskriften ret let i forhold til krydderierne, hvor vi blot giver den en smule hvidløg, for lige at give den lidt aroma.
Hvilket tilbehør til okseculotte?
Det typiske valg er kartofler. Men de byder jo også på et væld af forskellige muligheder.
Når der er tale om lækkert kød som dette, så synes vi godt, at man kan gøre lidt ekstra ud af kartoflerne også. Det kunne f.eks. være nogle krydrede hasselback kartofler, knuste kartofler, eller måske endda et godt fad med flødekartofler. En god sauce til okseculotten er også et must-have!
I sidste ende er det selvfølgelig op til dig – og der er ingen, der siger, at det absolut skal være kartofler. Der er plads til kreativitet i madlavning, så det er altid værd at prøve sig frem med noget nyt.
Det kan også være en god ide med en salat til okseculotten; det kan give en god balance til den lækre kødsmag, og det giver god mulighed for tilpasning, da du jo kan vælge den salat, du foretrækker.
Hvordan skæres okseculotte?
Okseculotten skal helst skæres på en specifik måde; hvis ikke du gør det, så kan du nemlig ende med kødstykker, som er mere seje og ikke helt så appetitlige – og det er jo en enorm skam, når der er tale om lækkert kød.
Og den er faktisk en lille smule speciel at skære.
- Du starter derfor med at skære skiver ud fra den spidse ende, hvor du netop skærer på tværs af kødfibrene. Det specielle er dog, at disse ændrer sig undervejs.
- Når du er halvvejs gennem udskæringen, så vender du derfor culotten en kvart omgang, hvorefter du fortsætter.
På denne måde sikrer du nemlig, at du får skåret kødet på den rette måde, hvor du ender med dejlige, møre skiver, i stedet for stykker, som er lidt mere irriterende at spise, fordi de bliver seje.