Risengrød
Risengrød
Ingredienser
- 190 gram Grødris
- 1 liter Sødmælk
- 2,5 dl Vand
- 1 tsk Salt
Sådan gør du
- Start med at fylde vand i en gryde og bring det i kog.
- Tilsæt dine grødris nu, og lad det hele koge i 2 minutter.
- Når risene har kogt i ca. 2 minutter, så tilføjer du sødmælken, hvorefter du lader det stå og simre i 35 - 40 minutters tid ved lav varme.
- Du bør røre i gryden jævnligt for at sikre, at det ikke brænder fast. Du kan undervejs også smage til med salt.
- Efter ca. 35 - 40 minutter skulle den gerne have nået den ønskede konsistens, og risene er kogt færdige. Er det ikke tilfældet, så giv den et par minutter mere.
- Server den færdige risengrød med den klassiske klat smør og kanelsukker.
Vores opskrift på risengrød
Risengrød er noget, de fleste forbinder med julen. Det er en traditionel julespise, som har været en del af den danske jul i mange, mange år. Når man får serveret en god risengrød, så kan man nærmest blive ramt af en nostalgisk følelse, hvor tankerne går tilbage til barndommens glæde ved julen. Det håber vi lidt, at vi kan hjælpe dig med at ramme her.
En risengrød er faktisk en forholdsvis simpel sag, for den består jo blot af ris, mælk og vand, og det er derfor ikke så underligt, at den har slået sig fast som en tradition. Men med en enkelt klat smør og en blanding af sukker og kanel går den fra at være en velsmagende grød til at være et lækkert julehit.
Vores opskrift på risengrød virker måske meget simpel, men der er i det hele taget ikke mere til opskriften end dette. Det handler blot om at koge ris og mælk sammen, hvor du bare lige skal holde styr på, at det ikke brænder på; det kan ret nemt ske, når man koger mælk.
Vi har faktisk også en alternativ fremgangsmåde, hvor du lader risengrøden stå i sengen, i stedet for at den skal simre på komfuret. Det kan være nemmere, men tager noget længere tid.
Hvad kommer man på risengrøden?
En klat smør og blandingen af kanel og sukker er for mange det eneste, man kan komme på – og det er uden tvivl også det mest almindelige. Klatten med smør vil hurtigt begynde at smelte, men den midterste del af klatten vil holde sig lidt fast, og det giver en masse smag til grøden.
Kombinationen af sukker og kanel giver noget lækkert og sødt, som har den jule-agtige smag fra kanel, uden at den bliver overvældende.
Der er dog nogle, som foretrækker en kompot eller lignende, som hældes ud på risengrøden, hvor den så får lov til at afgive smag til grøden. Det kan give en udsøgt frugtsmag til grøden, som kan give lidt smag og farve i vintertiden – men for mange vil det alligevel være lidt for stort et brud på den traditionelle juleret.