Tunmousse
Tunmousse
Ingredienser
- 370 gram Tun på dåse
- 0,5 stk Løg
- 200 gram Smør
- 3 spsk Creme fraiche
- 0,5 tsk Salt
- Peber
- 2 tsk Citronsaft
Sådan gør du
- Som forberedelse er et en god ide at tage smør ud i god tid, så det kan nå at blive blødt.
- Start med at pille løget, hvorefter du enten hakker det fint eller river det.
- Åben dåsen med tun og hæld overskydende olie eller vand fra.
- Find en passende skål frem og bland alle ingredienserne heri.
- Rør rundt i det, indtil det har en ensartet konsistens, og der ikke er klumper fra f.eks. smør. Du kan gøre det i hånden eller med maskine.
- Fordel nu tunmoussen ud i et fad eller en springform og sæt det på køl.
- Den skal som udgangspunkt stå i minimum 4 timer, men den har godt af at stå natten over, hvis det er muligt.
- Tunmoussen er nu klar til serveringen.
Vores opskrift på tunmousse
Tunmousse er en af de ting, som hurtigt bliver en fast klassiker ved jule- og påskefrokoster, når man først har lavet den én gang. Den smager nemlig fantastisk, og det bliver uden tvivl en favorit blandt gæsterne – og så er du jo nødt til at have den med næste gang også.
Den er heldigvis nem at lave.
I vores opskrift på en hjemmelavet tunmousse skal det hele nemlig blot blandes og røres godt sammen. Det blander de forskellige smage, og ved at lave en tunmousse med smør og creme fraiche får man en helt særlig konsistens, som bare rammer helt plet.
Af samme årsag laver vi også vores tunmousse uden husblas; vi føler ikke, at der er et behov for at den skal blive så fast; vi foretrækker i stedet en blødere konsistens i vores dressing til tunmousse.
Hvad spiser man tunmousse til?
Der er faktisk en hel del alsidighed i en god tunmousse: frokosten kan lige blive en tand bedre med en hjemmelavet tunmousse, som kan nydes både for sig selv, men også sammen med brød. Af samme årsag er den netop perfekt til påske- og julefrokoster, hvor der også indgår en masse fisk.
Til særlige begivenheder er det en god ide at forberede noget pynt til tunmousse; det kan f.eks. være rejer eller lignende, men det kan også være noget simpelt som halve cherrytomater, som giver den lidt ekstra farve. En stor del ligger jo netop i præsentation, og der kan det være godt med lidt ekstra farve.
Du kan faktisk også bruge den som tilbehør til aftensmaden, hvor den særligt går godt med andre typer fisk også.
Kan tunmousse fryses ned?
Det kan den!
Du kan sagtens lave en god portion, så du har noget til frokosten en anden dag; du kan af denne grund også lave den et par dage forinden, hvis du har en stor fest eller lignende, så du ved, at den er klar – det kan hjælpe med at gøre resten af forberedelserne lidt lettere.