Ægte dansk julemad – hvad skal der på julemenuen?

Ægte dansk julemad – hvad skal der på julemenuen?

Julen er en tid, som handler om at være sammen med dine nærmeste, at hygge jer sammen, og naturligvis at spise en masse god mad. Faktisk er julemaden for mange det helt store ved julen; et traditionelt måltid, som byder på alt det gode.

Man kan selvfølgelig lave julemaden året rundt, ligesom man også kan udskifte i menuen, som man ønsker – men alligevel er der mange traditioner omkring maden, som de fleste familier følger.

Men hvad består en traditionel julemiddag af? Hvad spises der rundt i landet, og hvad er gode forslag til julemenuen?

Det ser vi på herunder.

Det centrale i julemaden: Hvilket kød spiser man?

Der er ingen tvivl om, at man typisk ser på det centrale i et måltid som værende kødet, og derfor vælger vi at se på det først. Og når det kommer til julemenuen, så er der typisk to helt store klassikere, som sættes på bordet i de danske hjem:

Det er disse to, som virkelig er det, de fleste forbinder med julen. Nogle hjem hælder til flæskestegen, hvor andre ser andestegen som den perfekte julemad. Og nogle hjem vælger at gå all-in og serverer derfor begge dele.

Traditionelt har det været gås, man spiste, men det var typisk en ret fin spise, og derfor måtte mange hjem erstatte den med and, som var billigere. Der foregik derfor et skift i traditionen, og and blev en fast del af julemenuen i langt de fleste danske hjem.

Hvorvidt man er til and eller flæskesteg kan variere meget fra hjem til hjem, og det er helt op til jer at vurdere, hvad I foretrækker. Der er dog i begge tilfælde tale om kød, som er fyldt med smag, og som virkelig kan fylde hjemmet med en ægte duft af julemad.

Julens kartofler

Til et traditionelt dansk måltid hører der naturligvis kartofler. Det har været den mest almindelige spise som tilbehør i mange, mange år, og det gælder naturligvis også julemaden.

LÆS OGSÅ  7 tips til at få kloge børn

Og når det kommer til kartofler, så er der stor alsidighed. Derfor ser vi typisk to eller tre forskellige slags kartofler til julemiddagen.

Den første er de helt almindelige kogte kartofler. Vi har gennem årene fundet mange fremragende måder at tilberede kartofler på, men når det bliver helt traditionelt, så er der intet, der kan overgå de kogte kartofler i popularitet, og derfor er de naturligvis en del af julemaden.

De er simple, og det er noget alle kan lave; men derfor er de stadig fantastiske, og med en smule sovs kan de blive enorm lækre – som de jo netop bliver i julen.

Julemenu - julemad Brunede kartofler

De brunede kartofler

Der hvor det bliver lidt mere anderledes er ved de brunede kartofler, som i de fleste danske hjem også er en fast del af julemenuen. De brune kartofler er faktisk bare kartofler stegt i sukker, som karamelliserer helt perfekt på kartoflerne og skaber en sød fristelse, som er et sikkert hit blandt de fleste.

Typisk bruger man små kartofler hertil, og når de er dækket af det smeltede sukker, så bliver de en udsøgt del af menuen. De er lidt mere komplicerede at lave end de kogte kartofler, men det vigtigste er blot at tilberede dem langsomt, så man hele tiden har fuld kontrol over karamelliseringen.

Du kan læse vores opskrift på brunede kartofler her.

De franske kartofler

I mange hjem hører der også franske kartofler til blandt julemaden – ja, vi mener naturligvis de klassiske saltede chips.

De er blevet en del af den traditionelle julemenu i mange hjem, men det er ikke helt alle, som er enige i valget. For nogle handler det i stedet om de luftige Meny chips, mens der for andre slet ikke hører chips til.

Der har gennem de seneste år været meget snak om, hvorvidt det er en traditionel ting eller ej, og undersøgelser fra nyhedsmedierne har prøvet at finde ud af, hvad der er normen. Det er dog de franske kartofler, som viser sig at være det mest normale.

De franske kartofler er også et lækkert indslag i julemenuen. De giver noget ekstra salt, som er perfekt sammen med de søde brunede kartofler. Derudover smager de også fremragende sammen med brun sovs.

LÆS OGSÅ  3 elektriske apparater der gør hverdagen lettere

Brun sovs er en sikker juleklassiker

Og nu vi er ved den brune sovs, så er der ingen tvivl om, at den er det helt store hit juleaften.

Den klassiske sovs er en fast del af menuen, og den går perfekt til både and og flæskesteg. Faktisk er noget af det særlige ved saucen, at den kan laves med fedtstof fra enten and eller flæskestegen, hvilket giver den mere smag og styrke, og det skaber en fremragende sauce. Og du kan faktisk også bruge begge slags fedt i den.

Vi har en opskrift på brun sovs lige her – udskift blot oksebouillon med fedt eller fond fra flæskestegen eller anden, så den bliver helt perfekt til maden.

Tilbehør til julemaden

Der er lidt tilbehør til julemaden, som man absolut ikke må glemme.

De fleste vil nok sige, at det absolut vigtigste er rødkålen – og vi kan nærmest ikke forestille os en julemenu uden.

Rødkålen er nemlig en fast del af julemaden, og den tilføjer noget helt særlig smagsmæssigt. Den byder nemlig på lidt af det mere syrlige smagsmæssigt, og det er vigtigt, når man har en menu, som typisk hælder til den lidt federe side.

Her kan et syrligt element, som findes i rødkålen, nemlig være med til at få det hele til at føles lettere, og derfor giver det en bedre smagsoplevelse.

Desuden er rødkålen let at lave – se vores opskrift på hjemmelavet rødkål.

En anden form for tilbehør, som også hører til julemad, er æbler. Typisk er det æbler med gele, som er en let og ligetil affære. De giver noget mere sødt, og vi kan garantere dig for, at de vil være et hit ved børnene, men også hos de voksne.

Julemenu - Risalamande

Hvilken juledessert skal man vælge?

I mange hjem er den rigtige juledessert uden tvivl en god, stor portion risalamande. Den har vundet sig plads i julens menu som mad – men er faktisk også nærmest blevet en form for lille selskabsleg. Der er nemlig den klassiske konkurrence om at finde en mandel i risalamanden, som jo udløser den såkaldte mandelgave – en kamp, man ikke vil tabe.

LÆS OGSÅ  Terrasse inspiration – Alt du skal bruge til din terrasse

Risalamande byder på smag og tekstur i absolut topklasse – og den kan laves fra den klassiske risengrød, som også er en vigtig del af mange danskeres juletraditioner.

I tvivl om hvordan den laves? Så har vi selvfølgelig en risalamande opskrift til dig.

Med det har vi været gennem den traditionelle danske julemenu. Der kan naturligvis være nogle variationer rundt i landet, og måske er I vant til nogle helt særlige ting, når det kommer til julemaden; måske har I jeres egne små traditioner – og det er vigtigt, at I værner om disse også.

Der er dog en lille ting, vi mangler at nævne – som ikke er en del af selve julemåltidet, men stadig vigtigt: Julesmåkagerne.

Husk julesmåkagerne!

For julen varer jo flere dage, og i løbet af dem får man typisk gæster på besøg, ligesom man også hygger med familien i dagene. Der er naturligvis også en tradition i mange danske hjem, hvor man ser den årlige udsendelse af Disneys juleshow.

Til alle disse stunder hører naturligvis noget lækkert, og der er ingen tvivl om, at udvalget af julesmåkager er det helt rette valg hertil. Ligesom med julemaden, så er der naturligvis nogle småkager, som er forbundet med julen, og de er derfor for mange en vigtig del af å

Alle har naturligvis deres egne favoritter, og man kan ikke altid nå at lave dem alle. Vi har derfor samlet en liste over dem her, med vores opskrifter, som vi synes, I skal prøve:

Vi håber, at du har fundet de svar og den inspiration, du søgte. Julen er en vigtig tid for mange, og derfor handler det jo om, at alting skal være helt i top – og med den rette julemenu er man godt på vej!

Er du i tvivl om menuen til julefrokosten? Så tjek vores guide til julefrokost menuen her.

Relaterede indlæg

Hvad består en julefrokost menu af?

Hvad består en julefrokost menu af?

Efterårsstemning i ovnen: Lav denne fantastiske æblegratin med et strejf af citron

Efterårsstemning i ovnen: Lav denne fantastiske æblegratin med et strejf af citron

Har du styr på dine græskar? Hokkaido eller butternut – find ud af hvilket græskar der er bedst til dine madretter!

Har du styr på dine græskar? Hokkaido eller butternut – find ud af hvilket græskar der er bedst til dine madretter!

Airfryer advarsel: Vær særlig opmærksom, når du tilbereder disse fødevarer!

Airfryer advarsel: Vær særlig opmærksom, når du tilbereder disse fødevarer!

Seneste indlæg