Gammeldags oksesteg
Gammeldags oksesteg
Ingredienser
- 1000 gram Oksebov
- 2 stk Løg
- 100 gram Bladselleri
- 200 gram Gulerod
- 5 dl Mørk øl
- 2 fed Hvidløg
- 5 stk Laurbærblade
- 0,5 tsk Sovsekulør
- 2 spsk Hvedemel
- 2 dl Vand
- Salt
- Peber
Sådan gør du
- Start med at forberede dine grøntsager ved at skylle dem, og fjerne skrællen fra gulerødder. Pil også løg og hvidløg.
- Find nu et skærebræt og en skarp kniv og skær alle grøntsagerne ud; stykkerne må gerne være grove.
- Kom smør i en gryde og varm den op; når den er varm, så lægger du okseboven i og bruner den på alle sider. Når den er brunet, så tager du den op fra gryden igen.
- Herefter bruner du alle grøntsagerne i gryden også, så de får lidt farve.
- Læg okseboven tilbage i gryden sammen med grøntsagerne.
- Tilsæt nu både vand, øl og laurbærblade og en passende mængde salt og peber.
- Herefter lægger et låg på gryden, og så lader du hele retten simre ved en middeltemperatur.
- Efter 45 minutters simren skal du vende okseboven, hvorefter den skal simre i yderligere 45 minutter.
- Du kan med fordel bruge ventetiden her på at forberede dit tilbehør.
- Når okseboven er færdig med at simre, så hælder du væsken gennem en si; den skal bruges til at lave en sauce.
- Nå væsken er siet, så kommer du den i en lille gryde eller kasserolle og koger det op.
- Lav en blanding af mel og vand, som du langsomt hælder i saucen under omrøring. Fortsæt indtil du når din ønskede konsistens.
- Smag saucen til undervejs med salt og peber og tilsæt lidt sovsekulør til sidst for at give den rette farve.
- Skær nu oksestegen i skiver og server med sauce og dit ønskede tilbehør.
Vores opskrift på gammeldags oksesteg
Hvis du vil have en god gang kød, som byder på både smag og tradition, så er en gammeldags oksesteg et oplagt valg. Det er en let måde at tilberede større stege på, hvor du på samme tid kan give dem en god smag, ved at komme ingredienser i sammen med kødet.
Det er en let måde at tilberede maden på, og du kan let lave en steg af en god størrelse; det er derfor en praktisk løsning, når der kommer gæster på besøg, eller hvis man bare gerne vil have rester til dagen efter.
En oksesteg som denne har traditionelt været meget populær, netop fordi den er let at lave, og fordi det hele kan laves på én gang. Du får kogt både stegen, men også grøntsager, samt en god sauce; det har været en god måde at give det hele en god omgang smag, mens det på samme tid er blevet tilberedt i en god mængde, så der er nok til alle.
Det er helt klart noget, man vil definere som ægte mormormad.
Vi har valgt nogle meget traditionelle ingredienser, men også lækre smagfulde ting, til vores gammeldags oksesteg; øl kan f.eks. virke lidt underligt, men det giver en helt særlig dybde til smagen, som kan være svær at genskabe med andre ingredienser.
Du kan variere ingredienserne
Du kan naturligvis vælge at ændre lidt i ingredienserne, hvis du har lyst; hvis der f.eks. er noget, som nogen ikke kan lide, eller hvis du gerne vil tilføje lidt ekstra dertil; måske ønsker du at gøre din gammeldags oksesteg moderne, med nogle ingredienser, som ikke er helt så traditionelle.
Det står dig frit for, da der er meget frihed i ingrediensvalget; du kan derfor sagtens være lidt kreativ, så længe det er noget, som ikke vil overvælde oksestegen.
Hvad spiser man til gammeldags oksesteg?
Der er jo reelt tale om en meget traditionel ret, som ikke har ændret sig meget siden mormors tid. Derfor vil det helt åbenlyse valg jo netop være ganske almindelige kartofler. Og det er der intet i vejen med, for de smager jo godt!
Du kan dog godt variere det en smule, hvis du har lyst til noget andet dertil. Du kan snildt bytte de kogte kartofler ud med ovnbagte versioner af samme eller andre variationer. Du skal dog huske, at en gammeldags oksesteg typisk involverer, at du laver en sovs fra vandet, så det er en god ide at planlægge tilbehøret ud fra dette.
Derudover har du en masse grøntsager derfra, som du jo også vil spise som tilbehør dertil.